Arabesque S-Ray®

Apa itu Arabesque S-Ray®?

Apa itu Arabesque
S-Ray®?

Arabesque S-Ray® adalah sebuah alat teknologi yang membenarkan sesiapa sahaja untuk memantau kelestarian lebih 7,000 syarikat terbesar dunia.

Ianya pintar dan mudah untuk digunakan Arabesque S-Ray® menganalisis sesebuah syarikat dari sudut yang mendalam. Dengan e-nilai prestasi kewangan tambahan. Ini dapat membantu kami untuk lebih memahami nilai syarikat-syarikat ini dengan masyarakat.

Melalui machine learning dan big data, Arabesque S-Ray® secara sistematik menggabungkan lebih 200 metrik alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG), dengan isyarat berita dari lebih 30,000 sumber yang diterbitkan di lebih daripada 170 negara.

Pertama seumpamanya, alat ini menilai syarikat-syarikat berdasarkan prinsip “United Nations Global Compact: Hak asasi manusia, Hak buruh, Alam sekitar, dan Anti-rasuah” (skor GC). Selain itu, Arabesque S-Ray® menyediakan penilaian khusus industri prestasi syarikat mengenai kriteria kemampanan bahan kewangan (skor ESG).

Kedua-dua skor ini digabungkan dengan penapis pilihan yang membolehkan sesiapa untuk memahami penglibatan syarikat dengan lebih baik dan bagaimana aktiviti tersebut boleh sejajar dengan nilai pribadi.

Arabesque S-Ray® adalah kanta telus generasi akan datang yang boleh memberi kuasa kepada semua pihak yang berkepentingan untuk membuat keputusan yang lebih baik untuk masa depan yang lebih mampan.

Bagaimana ia berfungsi?

Arabesque S-Ray® boleh digunakan dengan empat cara yang unik untuk menilai syarikat:

  • Skor GC (0-100) – penilaian normatif setiap syarikat berdasarkan prinsip-prinsip teras Global Impact Bangsa-Bangsa Bersatu.
  • Skor ESG (0-100) – analisis sektor prestasi setiap syarikat mengenai isu-isu kewangan bahan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).
  • Filter Keutamaan – alat carian yang membolehkan sesiapa sahaja untuk memeriksa penglibatan perniagaan syarikat-syarikat terhadap nilai-nilai preibadi mereka.

Skor GC
Arabesque S-Ray® menganalisis syarikat berdasarkan empat prinsip teras United Nations Global Compact (GC):

  1. Hak asasi manusia
  2. Hak buruh
  3. Alam sekitar
  4. Anti-rasuah

Dengan lebih daripada 12,000 penandatangan korporat dari lebih 160 negara, Global Compact adalah inisatif kemampanan korporat terbesar di dunia. Ia menyeru syarikat-syarikat dan pihak yang berkepentingan untuk menjalankan perniagaan dengan penuh bertanggungjawab, dan untuk meneruskan peluang untuk mencapai matlamat pembangunan mapan.

Dengan Arabesque S-Ray®, prinsip-prinsip ini telah diukur buat pertama kalinya, dengan potensi untuk memberi inspirasi kepada lebih banyak syarikat untuk mengambil tanggungjawab bersama dan menyertai Global Compact dalam komitmennya untuk mencapai ekonomi global yang mampan.

SKOR ESG

Arabesque S-Ray® menggabungkan penilaian khusus sektor bagi prestasi syarikat mengenai isu alam sekitar, sosial, dan tadbir urus (ESG). Setiap syarikat adalah nilai dalam konteks persekitaran industri, berdasarkan faktor yang mempunyai hubungan yang signifikan dengan prestasi kewangan masa depan. Hasilnya adalah skor yang proprietari bagi setiap syarikat, menyediakan penilaian prestasi kewangan jangka panjang.

FILTER KEUTAMAAN

Kami berhasrat untuk menjadikan pelaburan mampan lebih menarik dan terbuka kepada semua. Ini bermakna, membuat keputusan pelaburan dan pembelian harian dengan pilihan peribadi. Arabesque S-ray® membolehkan pelabur dan pengguna untuk menyelidik perniagaan penglibatan syarikat berdasarkan nilai mereka sendiri, memperkasakan semua untuk membuat keputusan yang lebih termaklum tentang bagaimana dan di mana mereka menggunakan wang mereka. Penapis pilihan menawarkan alat pemilihan berdasarkan lokasi, saiz dan aktiviti Syarikat, bersama-sama dengan penglibatan perniagaan dan pematuhan iman.

BIMB Investment Management Berhad (276246-X)
Level 19, Menara Bank Islam,
No. 22 Jalan Perak,
50450 Kuala Lumpur
Malaysia