Adakah Anda Sedia Untuk Masa Persaraan? Panduan Untuk Semua

Adakah anda sedia untuk masa persaraan? Memilih pelaburan yang sesuai dan memiliki akaun khas untuk persaraan adalah sangat penting untuk memanfaatkan sepenuhnya simpanan persaraan anda.

Kemajuan dalam bidang perubatan dan teknologi membantu kita hidup lebih lama daripada sebelumnya. Tetapi prospek untuk hidup dengan duit persaraan selama 30 tahun, jangka masa yang selalunya dihabiskan oleh seseorang untuk bekerja, menjadikan simpanan anda sangat penting dan perlu dirancang sejak muda lagi.

Tetapi menabung hanyalah satu aspek persaraan. Anda perlu mengambil berat tentang faktor inflasi, iaitu suatu kenaikan dalam tingkat harga umum barangan dan perkhidmatan pada masa depan. Dengan peningkatan tingkat harga umum, setiap unit mata wang cuma dapat membeli barangan dan perkhidmatan dalam jumlah yang kurang daripada sebelumnya. Oleh itu, inflasi juga mencerminkan penurunan dalam kuasa beli wang.

Di sini pelaburan memainkan peranan penting terutamanya pelaburan yang dibuat semasa muda lagi. Selain faktor compounding (iaitu secara ringkasnya melaburkan kembali keuntungan yang diperolehi), memilih jenis-jenis pelaburan dan akaun persaraan yang tepat, sangat penting untuk memanfaatkan sepenuhnya simpanan anda. Berikut ialah cara menguruskan proses tersebut.

Berapa banyak yang harus saya simpan?

Ramai penasihat kewangan mengesyorkan menjimatkan 10% hingga 15% daripada bulanan pendapatan anda, tetapi ada yang mungkin rasa 15% terlalu keberatan. Sekiranya anda meragui lintasan anda, rujuk kalkulator persaraan yang sedia untuk berapa anda perlu menjimat bulan ke bulan.

Bagaimana saya harus melabur?

Setelah menentukan jumlah simpanan, sudah tiba masanya untuk mengetahui di mana kita perlu melabur. Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membina portfolio persaraan dan kami akan membincangkan beberapa butiran di bawah.

Sekiranya anda telah mempunyai pekerjaan tetap, semestinya anda juga mempunyai akaun KWSP yang menjaminkan majikan anda membuat sumbangan setiap bulan.

Tetapi anda juga boleh mendapatkan akses ke jenis pelaburan lain yang anda mahukan dengan menggunakan akaun persaraan yang berlainan. Contohnya:

Dana tarikh sasaran (target date fund)

Cara efektif yang berkesan dan rendah untuk mengekalkan peruntukan aset yang sesuai adalah melalui dana tarikh sasaran. Cukup pilih “tarikh sasaran” yang tepat (tahun yang paling hampir dengan saat anda ingin bersara) dan syarikat dana akan secara automatik menyesuaikan peruntukan dari masa ke masa bagi pihak anda.

Dana lain

Diversifikasi membantu para pelabur dengan mengurangkan risiko pelaburan secara keseluruhan sambil meningkatkan potensi pulangan keseluruhan. Unit Amanah Saham, dana indeks dan ETF semuanya mengumpulkan wang pelabur ke dalam sekumpulan sekuriti, yang membolehkan pelabur berdiversifikasi tanpa perlu membeli dan menguruskan sekuriti individu.

Saham dan bon individu

Sebilangan pelabur lebih suka meneliti dan membeli saham saham dan bon secara sendiri. Ia memerlukan modal yang besar dan ilmu pengetahuan yang tinggi untuk membina portfolio sendiri yang yang berdiversifikasi.

Tetapi ada juga kebaikannya. Sebagai contoh, menghasilkan aliran pendapatan yang stabil boleh menjadi menarik kerana anda mula mengeluarkan wang dari pelaburan anda semasa bersara. Saham dividen dapat menyediakan aliran pendapatan biasa, dan membina tangga bon (membeli banyak bon yang matang selama beberapa tahun) membantu menguruskan risiko kadar faedah sambil menghasilkan aliran tunai yang stabil.

Bagaimana ini sesuai dengan portfolio saya?

Semasa memilih produk pelaburan, adalah penting untuk semua melihat gambaran besar. Pertimbangkan matlamat, toleransi risiko dan jangka masa anda, atau jangka masa yang anda perlu melabur sebelum mencapai matlamat anda. Faktor-faktor ini memimpin anda kepada peruntukan aset yang optimum untuk jumlah portfolio pelaburan anda.

Akaun persaraan biasanya merupakan bahagian yang paling agresif dari keseluruhan portfolio pelaburan anda kerana akaun ini biasanya mempunyai jangka masa terpanjang.

Tetapi ingat, peruntukan aset dan pelaburan asas akaun persaraan anda tidak seharusnya statik. Akaun persaraan anda secara beransur-ansur harus berubah dan menyesuaikan diri dari masa ke masa, menjadi lebih konservatif ketika anda hampir beralih ke persaraan.

Contoh yang selalunya diberikan ialah, sekiranya anda berumur 20an atau pun 30an, anda mempunyai portfolio 30% saham (risiko tinggi) dan 70% bon (risiko rendah) kerana anda mempunyai jangka yang lebih panjang untuk menampung apa-apa kerugian, manakala semakin dekat usia anda ke usia persaraan, portfolio anda patut lebih menjadi konservatif contohnya 70% bon dan 30% saham.

BEST Invest

Sekiranya anda berhati-hati dalam menangani pilihan pelaburan sendiri, terdapat banyak jenis pilihan melabur atas talian untuk membantu anda. Aplikasi Robo-Pintar seperti BEST Invest adalah kaedah kos rendah untuk mendapatkan bantuan pelaburan dengan minimum atau minimum. Robo-Pintar menggunakan model komputer dan algoritma untuk membantu menyesuaikan pelaburan untuk portfolio anda.

Pelabur tidak perlu khuatir jika tiada ilmu pelaburan kerana BIMB Investment memperkenalkan aplikasi mudah pelaburan dana unit amanah dikenali sebagai BEST Invest, platform Pelaburan Lestari Robo-Pintar Shariah-ESG yang pertama olehnya. Aplikasi BEST Invest menyediakan kemudahan yang cekap bagi individu untuk persiapan untuk bersara nanti.

Aplikasi BEST Invest menawarkan struktur yang sistematik, telus dan tersusun untuk pembinaan kekayaan individu melalui pelaburan dalam aplikasi Robo-Pintar dan teknologi data besar. Aplikasi ini juga menawarkan pelbagai dana unit amanah Shariah-ESG yang diuruskan BIMB Investment, merentasi kelas aset termasuk dana ekuiti Shariah-ESG global, Asia Pasifik dan Malaysia, Sukuk ESG global dan pasaran wang.

Berdasarkan matlamat dan tahap toleransi terhadap risiko pelaburan oleh pelabur, aplikasi ini mampu membantu pelabur membina portfolio pelaburan yang optimum, berpandukan data dan analisa secara digital.

Pelabur boleh melabur dengan serendah RM10 sahaja!

Sekiranya anda ingin menambah lagi ilmu pelaburan, kami merurujuk anda kepada koleksi artikel artikel di website BIMB Investment ini.

BIMB Investment Management Berhad (276246-X)
Level 19, Menara Bank Islam,
No. 22 Jalan Perak,
50450 Kuala Lumpur
Malaysia